قانون گذاری ارز دیجیتال
ارزروز: مدتی است که مقامات کشور مسئله راهاندازی ارز دیجیتال ملی را جدیتر از قبل دنبال میکنند. علی صالحآبادی، رئیس بانک مرکزی، چند روز پیش درباره پروژه ارز دیجیتال ملی ایران گفته بود: موضوع رمزپول ملی از جمله موارد مهم در دستورِ کار بانک مرکزی است که زیرساخت و دستورالعملهای مربوط به آن تدوین شده و در آینده نزدیک بهصورت آزمایشی راهاندازی خواهد شد. این دومین باری است که صالحآبادی در مقام ریاست بانک مرکزی به راهاندازی قریبالوقوع ارز دیجیتال ملی ایران اشاره میکند و آنطور که پیداست دولت و مجلس میخواهند هرچه سریعتر این پروژه را نهایی کنند. غلامرضا مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، حدود یک ماه پیش گفته بود که «بر اساس توافقهای قبلی، قرار بر این بود که یک کمیسیون مشترک میان کمیسیون اقتصادی مجلس و بانک مرکزی تشکیل شود» تا مسئله راهاندازی ارز دیجیتال ملی ایران در آن مورد بررسی قرار گیرد.
مطرحشدن ایده تشکیل کمیسیون
مرحبا در آن زمان گفته بود که پس از گذشت چند ماه از مطرحشدن ایده تشکیل این کمیسیون،.هنوز اعضای آن مشخص نشدهاند. او درباره زمان عرضه و راهاندازی ارز دیجیتال ملی ایران گفته بود:.بهمحض آنکه رمزارز ملی قابلارائه و سرمایهگذاری شود.قطعاً نمایندگان مجلس در اسرع وقت این موضوع را از طریق رسانهها به اطلاع مردم میرسانند. باید این نکته را در نظر داشته باشیم که رمزارز ملی یک مفهوم جدید در اقتصاد است.و تمامی افراد جامعه میتوانند.در آن سرمایهگذاری کنند. ارزهای دیجیتال ملی درواقع نسخه دیجیتال ارز رسمی یک کشور هستند و طبیعتاً قیمت آنها نباید تفاوتی با اسکناسهای کاغذی موجود در بازار داشته باشد. اما اگر آنطور که مرحبا گفته است،.هدف از راهاندازی ارز دیجیتال ملی ایران ارائه یک محصول مالی برای سرمایهگذاری باشد،.این تعریف ابتدایی بهکلی تغییر خواهد کرد.
نکته مبهمی که درباره ارز دیجیتال ملی ایران وجود دارد، زیرساختهای فنی و اهداف این پروژه است. مقاماتی که در این سالها حرف از راهاندازی ارز دیجیتال ملی ایران زدهاند، تاکنون هیچ اشارهای به ماهیت این پروژه، تیم توسعهدهنده، زیرساختهای فنی و قابلیتهای آن نکردهاند. حتی این موضوع هم بهطور کامل شفاف نشده است که بانک مرکزی و دیگر مقامات کشور با راهاندازی ارز دیجیتال ملی چه اهدافی را دنبال میکنند.
احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی
شهریور امسال درباره مزیتهای ارز دیجیتال ملی گفته بود:.فناوریهای نوین نظیر زنجیره بلوک،.قراردادهای هوشمند و پول دیجیتال بانک مرکزی، امروز امکانی را فراهم میکنند.که هم مدیران بانک در لحظه متوجه شوند در سراسر نقاط کشور ترازنامه آنها چگونه در حال تغییر است و هم کنترل بانک مرکزی بر جریان وجوه مالی را افزایش میدهد و این امکان بینظیری را برای شفافیت، مبارزه با پولشویی، فرار مالیاتی و نظایر آن ایجاد میکند.
استفاده از بیت کوین و ارزهای دیجیتال در ایران،.در بخشهایی قانونی، در برخی از حوزهها غیرقانونی و در مواردی هم فاقد قانونگذاری مشخص است و بهطور کل میتوان گفت که قانونگذاری ارزهای دیجیتال در ایران وضعیتی خاکستری دارد. برای مثال، خریدوفروش و نگهداری ارزهای دیجیتال در ایران جرمانگاری نشده است،.بنابراین میتوان گفت که سرمایهگذاری و معامله در بازار ارز دیجیتال برای شهروندان ایران غیرقانونی نیست. از سوی دیگر،.بانکها و مؤسسات مالی به دستور بانک مرکزی حق ندارد در مبادلات خود از ارزهای دیجیتال استفاده کنند و برای فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال هم مجوز رسمی صادر نمیشود. برای استخراج ارزهای دیجیتال حتماً باید از وزارت صمت مجوز دریافت کرد و در غیر این صورت، این فعالیت غیرقانونی تلقی میشود.
در حال حاضر مجلس و دولت مسئله قانونگذاری ارزهای دیجیتال را پیگیری میکنند. حدود یک ماه پیش،.محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، گفته بوده متن طرح قانون ساماندهی ارزهای دیجیتال قرار است تا دو ماه دیگر نهایی شود. او چند روز پیش هم در گفتوگویی اعلام کرده بود.که مقامات دولتی به موضوع قانونگذاری ارزهای دیجیتال ورود کردهاند و محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیسجمهور، متولی ارزهای دیجیتال در دولت شده است.