ارز دیجیتال اروپا
ارزروز: بانک مرکزی اروپا در اکتبر ۲۰۲۰ (مهر ۹۹) گزارشی را در رابطه با پروژه یورو دیجیتال منتشر کرد. منظور از اتحادیه اروپا کشورهایی هستند که یورو را بهعنوان ارز رسمی خود پذیرفتهاند. کریستین لاگارد (Christine Lagarde)، رئیس بانک مرکزی اروپا، اعلام کرد که نهادهای مالی منطقه برای راهاندازی یورو دیجیتال طی ۲ تا ۴ سال آینده آماده میشوند. لاگارد در آن زمان تأکید کرده بود که «یورو دیجیتال جایگزین پول نقد نخواهد شد، بلکه بهعنوان مکملی برای پول نقد مورد استفاده قرار خواهد گرفت».
فعالیتهای مرتبط با ارزهای دیجیتال در بیشتر کشورهای عضو اتحادیه اروپا منع قانونی ندارند؛ با این حال هر کشور برای نظارت بر این حوزه دستورالعمل خاص خود را دارد. نگرانی مقامات اتحادیه اروپا بیشتر در رابطه با سوءاستفاده از ارزهای دیجیتال در پولشویی و سایر جرایم مالی است. این سازمان اروپایی تیرماه امسال اعلام کرده بود که قصد دارد دپارتمانی را ویژه مبارزه با جرایم مالی راهاندازی کند که یکی از وظایف آن شفافسازی قوانین مرتبط با ارزهای دیجیتال است.
ارز دیجیتال ملی روسی
الویرا نابیولینا، رئیس بانک مرکزی روسیه،.ماه گذشته در آخرین اشاره خود به مسئله ارز دیجیتال ملی این کشور،.اعلام کرد که روسیه اوایل سال ۲۰۲۲ نسخه اولیه و آزمایشی پلتفرم روبل دیجیتال را عرضه خواهد کرد. نابیولینا گفته است.پس از عرضه نسخه اولیه روبل دیجیتال درباره راهاندازی کامل این پروژه تصمیمگیری خواهد شد.
بر اساس قوانین بانک مرکزی روسیه، استفاده از ابزارهای جایگزین برای سیستم پولی این کشور غیرقانونی است،.اما مشخصاً گفته نشده است.که میتوان از بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال در مبادلات تجاری استفاده کرد یا خیر. مقامات روسیه بارها به شهروندان این کشور هشدار دادهاند که فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال ریسک بالایی دارد. بانک مرکزی این کشور پیشتر گفته بود که.«بیشتر فعالیتهای مرتبط با ارزهای دیجیتال خارج از چهارچوبهای قانونی روسیه است.و بانک مرکزی آنها را تأیید نمیکند».
فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال در روسیه فعلاً قانونی است اما باید مجوزهای لازم را از نهادهای رسمی این کشور دریافت کنند. در حوزه ماینینگ هم اگر مصرف انرژی یک فارم استخراج ارز دیجیتال برای ۳ ماه متوالی از سقفی که دولت در نظر گرفته است تجاوز کند، فعالیت آن مجموعه مشمول مالیات میشود.
ارز دیجیتال ملی فرانسه
بانک مرکزی فرانسه یک سال پیش موفق شد با همکاری چند شرکت خصوصی، یورو دیجیتال را در پروژهای جدا از اتحادیه اروپا و بهصورت آزمایشی راهاندازی کند. این پروژه یک طرح آزمایشی است و قرار نیست در ابعاد گسترده و بهطور رسمی مورد استفاده قرار گیرد. اینطور به نظر میرسد که بانک مرکزی فرانسه سعی کرده است تا زودتر از سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا خود را برای راهاندازی یورو دیجیتال آماده کند؛ اما اگر قرار باشد روزی یورو دیجیتال بهطور رسمی راهاندازی شود، احتمالاً کشورهای عضو باید همگام با یکدیگر اقدام کنند.
مقامات فرانسوی در خرداد سال جاری قوانین جدیدی را برای فعالیتهای مرتبط با ارز دیجیتال وضع کردند. بر اساس این قوانین پلتفرمهای معاملاتیای که در آنها تنها مبادله «ارز دیجیتال با ارز دیجیتال» انجام میشود نیز مشمول قانون مبارزه با پولشویی و احراز هویت مشتریان خواهند شد. انجام معامله و تراکنش بهصورت ناشناس هم در بازارهای فرانسه بهطور کامل ممنوع شده است.
ترکیه و ارز دیجیتال ملی:
ترکیه از ۳ سال پیش بهطور جدی پیگیر راهاندازی ارز دیجیتال ملی خود بوده است. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، پیشتر مقامات این کشور را ملزم کرده بود که تا سال ۲۰۲۰ آزمایشهای لیر دیجیتال را به پایان برسانند، با این حال بانک مرکزی این کشور هنوز تحقیقات اولیه را به پایان نرسانده است.
به گفته بانک مرکزی این کشور، نمونه اولیه این پلتفرم قرار است باعنوان «شبکه لیر دیجیتال ترکیه» راهاندازی شود و سپس بهصورت محدود مورد آزمایش قرار گیرد. پس از پشت سر گذاشتن آزمایشهای اولیه، پروژه لیر دیجیتال در ابعاد گستردهتر آزمایش خواهد شد. نتایج این بررسیها نیز در سال ۲۰۲۲ و پس از اتمام مراحل آزمایشی اعلام خواهد شد.
بانک مرکزی ترکیه در ۲۷ فروردین سال جاری هرگونه استفاده مستقیم یا غیرمستقیم از بیت کوین و.دیگر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز را برای پرداخت هزینه کالا و خدمات ممنوع اعلام کرد. قوانین مرتبط با فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال هم اوایل امسال و در پی تعطیلی ناگهانی دو صرافی بزرگ ترکیه، یعنی تادکس (Thodex) و ویبیتکوین (Vebitcoin)، سختگیرانهتر شد. با این حال مجموعههای دیگری که فعالیت غیرقانونیای نداشتهاند، همچنان در خاک ترکیه مشغول ارائه خدمات به کاربران هستند. در رابطه با استخراج ارزهای دیجیتال هم قانونگذاری مشخصی در این کشور انجام نشده است.