اتریوم کلاسیک
ارزروز: اتریوم کلاسیک پلتفرم محاسباتی غیرمتمرکز و متنبازی است که به مجوز نیازی ندارد و براساس فناوری بلاک چین و کد اصلی اتریوم ساخته شده است و برپایه قراردادهای هوشمند عمل میکند. ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک در سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۶) و در جریان جنجال DAO سازمان خودگردان غیرمتمرکز یا Decentralized Autonomous Organization با هاردفورک بلاک چین اتریوم بهوجود آمد. اتریوم با نماد اختصاری ETC نمایش داده میشود. قراردادهای هوشمند برنامههای دیجیتالی خودمختاری هستند که بهصورت برنامهریزیشده و خودکار اجرایی هستند و اتریوم کلاسیک بلاک چینی غیرمتمرکز برای ایجاد این قراردادها و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) محسوب میشود.
اتریوم کلاسیک توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) با اسم کامل ویتالی دیمیتریویچ بوترین و گوین جیمز وود (Gavin Wood)، خالق پولکادات، مهندس کامپیوتری انگلیسی بود و قبل از خلق اتریوم، بهعنوان مهندس تحقیقاتی در مایکروسافت فعالیت میکرد. او شبکه اتریوم را کامپیوتری برای تمام دنیا میداند و بههمراه ویتالیک بوترین شبکه اتریوم را در سال ۱۳۷۲ (۱۹۹۳) ایجاد کرد.
تاریخچه پیدایش اتریوم کلاسیک
بعد از اینکه ایده ویتالیک بوترین برای ایجاد زبان برنامهنویسی جدید در اجرای خودکار فعالیتها بدون نیاز به مداخله بشر روی شبکه بلاک چین در سال ۱۳۹۲ (۲۰۱۳) با استقبال جامعه بیت کوین مواجه نشد، او تصمیم گرفت بهتنهایی ایدهاش را عملی کند و درنتیجه اتریوم را معرفی کرد. بعد از گذشت دو سال و با رشد چشمگیر این رمزارز، قیمت آن به ۲۱ دلار رسید. شبکه اتریوم براساس قراردادهای هوشمند عمل میکرد و DAO (سازمان خودگردان غیرمتمرکز) نیز قرارداد هوشمند پیچیدهای بود که برای جذب سرمایه در توسعه برنامههای غیرمتمرکز(dApps) شبکه اتریوم استفاده میشد. کاربران پس از خرید اتریوم و سرمایهگذاری در پروژه DAO، با دریافت تعدادی توکن حق رأی کسب میکردند. اتریوم بهکمک تطبیقپذیری، انعطاف و شفافیت این قرارداد هوشمند و استقبال زیاد از آن، در ابتدای کارش توانست در مدت چند هفته حدود ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه اولیه بهدست بیاورد.
طبق یکی از شرایط قرارداد DAO، انتقال اتر خریدهشده بعد از ۲۸ روز امکانپذیر بود، با استفاده ازطریق همین حفره امنیتی، هکری ناشناس در تیر ۱۳۹۵ (جولای ۲۰۲۱) بیش از ۵۰ میلیون دلار از شبکه اتریوم بهسرقت برد. این حمله شبکه نوپای اتریوم را فلج کرد و تنها به ساختار DAO مربوط میشد. دیدگاه کلی مردم درباره پلتفرم اتریوم و رمزارز آن تغییر کرد و قیمت اتریوم از ۲۰ به ۱۳ دلار کاهش پیدا کرد. حال توسعهدهندگان اتریوم ۲۸ روز فرصت داشتند تا یا راهحلی پیدا کنند یا دزدیدهشدن این مبلغ را بپذیرند و آن را امری طبیعی در شبکه غیرمتمرکز بلاک چین قلمداد کنند.
تصمیم به سافتفورک اتریوم
تیم توسعهدهنده این ارز دیجیتال برای حفظ اعتبار آن، تصمیم به انجام سافتفورک گرفت. آنها میخواستند بدون تغییر قوانین بلاک چین این شبکه، مانع انجام تراکنش بهدست هکرها شوند و با نادیدهگرفتن بلاکهای دخیل در این تراکنش مبلغ دزدیدهشده را برگردانند. بااینحال، این امر میتوانست حجم زیادی تقاضای کاذب را بهسمت سرور شبکه اتریوم روانه کند و آن را درمعرض خطر حملات DDoS قرار دهد.
هاردفورک اتریوم با مخالفت هم بنیانگذاران مواجه شد
درنهایت برای رفع مشکل، اکثر جامعه اتریوم و بنیانگذاران آن بر سر انجام هاردفورک بهتوافق رسیدند. با انجام هاردفورک، امکان بازیابی ۵۰ میلیون دلار فراهم میشد و بلاک چین شبکه اتریوم را به حالت قبل از حمله برمیگرداند. برخی از افراد در بنیان اتریوم با انجام هاردفورک مخالف بودند و اعتقاد داشتند که این کار یکپارچگی و تمرکززدایی شبکه را از بین میبرد و درنتیجه، شکاف ایدئولوژیکی بین دو مخالفان و موافقان این راه حل رخ داد. هاردفورک روی بلاک ۱،۹۲۰،۰۰۰، یک بلاک قبل از رخدادن حمله انجام شد و درنتیجه بلاک چین و ارز دیجیتال جدیدی بهوجود آمد و به دارندگان رمزارز قدیمی، رمزارز جدید هم تعلق گرفت. مخالفان هاردفورک روی زنجیره قدیمی اتریوم باقی ماندند و نام آن را نیز به اتریوم کلاسیک تغییر دادند. ازآنجاکه اتریوم کلاسیک روی همان کد قدیمی بلاک چین اتریوم باقی ماند، گاهی از آن با نام اتریوم اصلی نیز یاد میکنند.
اتریوم کلاسیک سازمانی خودگردان
باتوجهبه اینکه اتریوم کلاسیک سازمانی خودگردان است، توسعهدهندگان قصدی برای تبدیل شبکه آن به نهادی انتفاعی ندارند. بنابراین، کاربران این شبکه باید هزینه تراکنشها را پرداخت و ماینرها براساس کار انجامشده طبق الگوریتم گواه بر کار (PoW) آنها را دریافت کنند. برخلاف اتریوم، اتریوم کلاسیک برنامهای برای تغییر الگوریتم خود به الگوریتم گواه بر سهام (PoS) ندارد و همزمان توسعهدهندگان متعددی بهدنبال راهحل برای مقیاسپذیری و پیشرفتهای آینده آن هستند.
برتری های اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک علاوهبر تمام مزایای بلاک چین اتریوم،.ویژگیهای خاصی نیز دارد؛.ازجمله: تغییرناپذیری (Immutable): ،.غیرمتمرکز بودن (Decentralised): تراکنشهای سریع و مقرونبهصرفه (Quick & Affordable Transactions): ،.قابلیت اطمینان بالا (High Reliability): ،.قابل برنامهریزی (Programmable):.همچنین امنیت شبکه اتریوم کلاسیک با استفاده از الگوریتم گواه بر کار تأمین میشود؛.اما بهعنوان زنجیرهای فرعی حملات متعددی را متحمل شده است. حملات دابل اسپند و ۵۱ درصد برای بهدستگرفتن کنترل هشریت استخراج و انجام تراکنشهای جعلی نمونههایی از این حملات بهشمار میروند و جدیدترین آنها نیز در مرداد ۱۳۹۹ (آگوست ۲۰۲۰) اتفاق افتاد.
تفاوتهای اتریوم کلاسیک (ETC) و اتریوم (ETH)
اتریوم کلاسیک ارز دیجیتالی ارزشمند است.و مزایای زیادی دارد؛.اما اتریوم بین افراد جامعه قانونیتر بهنظر میرسد و بیشتر معامله میشود. تجزیهوتحلیلها روی میزان سرمایهگذاری افراد در این دو رمزارز نیز حاکی از محبوبیت قطعی اتریوم است. اتریوم کلاسیک با سهم بازار ۳/۹ میلیارد دلار،.۱۱۶/۳ میلیون توکن در گردش دارد؛. درحالیکه اتریوم با ۱۱۵/۶ میلیون توکن در گردش،.سهم بازاری برابر با ۳۰۴/۹ میلیارد دلار دارد. در شبکه اتریوم، اترها با نرخ ثابتی تولید میشوند.و محدودیتی برای نرخ عرضه در این شبکه وجود ندارد؛.اما توسعهدهندگان اتریوم کلاسیک تصمیمی مبنیبر ثابت نگهداشتن تعداد توکنهای آن و برابر با ۲۱۰ میلیون توکن گرفتهاند.و همین تصمیم دلیل سهم بازار اندک اتریوم کلاسیک درمقایسهبا اتریوم است.
ارزش یک توکن اتریوم درحالحاضر بسیار بیشتر از یک واحد اتر کلاسیک است. هر دو شبکه از قراردادهای هوشمند استفاده میکنند؛.اما باتوجهبه نگرانیهای امنیتی که پیشتر درباره قراردادهای هوشمند.اتریوم کلاسیک مطرح شده بود،.سرمایهگذاران تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری روی ارز دیجیتال اتریوم دارند. سازوکار اجماع استفادهشده در اتریوم کلاسیک مبنیبر الگوریتم گواه بر کار است؛.اما اتریوم نیز از همین سازوکار استفاده میکند، توسعهدهندگان آن بهدنبال تغییر سازوکار آن از الگوریتم گواه بر کار (PoW) به الگوریتم گواه بر سهام (PoS) هستند. با این تغییر شبکه اتریوم سریعتر و بهینهتر از اتریومکلاسیک خواهد شد.و مقیاس تراکنشها در آن بهطور محسوس افزایش پیدا خواهد کرد. برخی از کاربران اتریومکلاسیک نیز امیدوارند که شبکه آن نیز همین مسیر را در پیش بگیرد.
استخراج رمزارز اتریوم کلاسیک (ETC)
استخراج اتریوم کلاسیک تجهیزات یا سختافزار خیلی قدرتمندی نیاز ندارد. اتر کلاسیک را میتوان با استفاده ار پردازندههای گرافیکی (GPU) استخراج کرد.و برای شروع به ریگهای ایسیک (ASIC) تخصصی نیازی نیست. ماین رمزارز اتریومکلاسیک را بهراحتی با یک دسکتاپ گیمینگ قوی و کارت گرافیک NVIDIA یا AMD میتوان انجام داد. اگر دسکتاپ شما کارت گرافیک انویدیا از سری 1080 یا بیشتر و چهار گیگابایت یا بیشتر VRAM/RAM داشته باشد،.بهراحتی میتواند ریگ استخراج را راهاندازی کند. حتی اگر شش کارت گرافیک در ریگ استخراج اتریوم کلاسیک نیز استفاده شود،.همچنان مصرف برق اقتصادی خواهد بود؛.اما بهروزرسانی درایورهای سختافزاری مصرفی در این فرایند برای داشتن استخراجی بدون مشکل ضروری است. هزینه استخراج اتریومکلاسیک نیز بسیار کمتر از استخراج اتریوم است.
خرید رمزارز اتریوم کلاسیک (ETC)
اتریوم کلاسیک ارز دیجیتالی با ارزش بازار بسیار زیاد است و تعداد صرافیهای زیادی از آن پشتیبانی میکنند. برخی از آنها عبارتاند از: بایننس (Binance) ، اوکیاکسچنج (OKEx) ، هیوبی گلوبال (Huobi Global) ، کیفپولهای اتریومکلاسیک،.بعد از خرید توکن اتریومکلاسیک،.برای ایمن نگهداشتن آنها به انتخاب والتی مناسب نیاز خواهید داشت. در تصویر زیر، به هر کدام از این نوع والتها بههمراه ویژگیهای آن اشاره شده است: برخی از والتهای امن توصیهشده برای اتریوم کلاسیک در وبسایت Ethereum Classic عبارتاند از:
والتهای تحتوب
Squarelink
MyCrypto
MyEtherWallet
والتهای مرورگر
Qone
Opera
Metatask
Brave
والتهای سختافزاری
Ledger
Trezor
HTC Exodus
Bitski
CootBitX
SafePal
Parity Signer
والتهای نرمافزاری (رومیزی یا موبایل)
ABRA
Atomic Wallet
eToro Wallet
Coinomi
Huobi
Infinito Jaxx Liberty
Trust Wallet
Coinbase Wallet